KEMALPAŞA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN MUTLU SON
  • 30.3.2015 10:46:00

Kemalpaşa’nın Atatürk ve Soğukpınar Mahallelerindeki 80 hektarı kapsayan kentsel dönüşüm hamlesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı Yetki Devri Protokol Töreni ile mutlu sona kavuştu. Bakan Güllüce, kentsel dönüşümün herkesin cesaret edebileceği bir konu olmadığını vurgulayarak, “Biz başkanımıza ‘Yürü, Türkiye’ye yakışır bir Kemalpaşa yap, biz de senin yanındayız’ dedik. Kentsel dönüşüm halka rağmen olmaz, halkla olur” diye konuştu.

Kemalpaşa, tarihi günlerinden birisini yaşadı. Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Soğukpınar ve Atatürk Mahalleleri’nin Afet Riskli Altındaki Alan olarak ilan edilmesinin ardından bugün de Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı bir törenle Kemalpaşa Belediyesi’ne yetki devri yapıldı. Böylece toplam 80 hektarlık alanı kapsayın kentsel dönüşüm için Kemalpaşa Belediyesi yetkilendirilmiş oldu.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun ev sahipliğinde Kemalpaşa Dere Mesire Alanı’nda Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen protokol törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, AK Parti İzmir milletvekilleri ile AK Parti İl Başkanı Bülent Delican ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Bakan Güllüce, yeni Türkiye’de şehirlerin bir ruhunun olmasını istediklerini belirterek, “Vatanımızın her şeyi var ama eksiklerimiz de var. Maalesef deprem kuşağındaki ülkelere göre biz daha fazla kayıp veriyoruz. Neden bizde daha fazla hasar meydana geliyor? Çünkü binaların yapısı bozuk. Ekonomisi iyi olmayan insanlar, teknik şartlara uymadan binalar yapmışlar: Bu da hasarı artırıyor” diye konuştu.

Bu noktada Yeni Türkiye’nin geldiği noktaya vurgu yapan Bakan Güllüce, “Şimdi, Kemalpaşa’da gezdiğimiz şu yerler için ‘Yeni Türkiye’ye yakışmıyor mu? diye sorsak herkes ‘Hayır’ cevabını verir. Demek ki bu binaların yıkılması gerekiyor. Bunların yerine de yaşanabilir, deprem riski olmayan, çıkmaz sokağın bulunmadığı, çocukların oyun oynayabildiği alanların bulunduğu insanca yaşamanın sürdüğü, kaliteli binaları inşa etmek gerekiyor. Bunlara ihtiyaç var. Peki bunu nasıl yaparsınız? Kentsel dönüşümle” dedi.

Kentsel dönüşüm noktasında kötü ve kalitesiz binaların yıkılacağını ve yapılan 4-5 katlı binalarla buraların yaşanabilir bir dünyaya dönüşeceğini aktaran Bakan Güllüce, “Bunun adına bazı siyasiler, rantsal dönüşüm diyor. Ben, bunu anlamakta zorlanıyorum. Siz onlara bizim adımıza sorun. Yıkık dökük bir bina sahibine, ‘Gel Hatice abla, artık senin binanı sel basmayacak. Binan depremden hasar görmeyecek. Başına yukarıdan kaya düşüp seni ezmeyecek’ dediğiniz zaman bunun neresi rant oluyor, bunu anlamakta zorluk çekiyorum” ifadesinde bulundu.

BÜTÜNE BAKARAK KARAR VERİN
Kentsel dönüşüm konusunun vatandaşla birlikte olabileceğini vurgulayan Bakan Güllüce, “Bu iş notere giderek olmaz. Kentsel dönüşümü birlikte yapacağız. Benim buradan ricam, şehrin geleceğini düşünerek ve bütüne bakarak kararlar verin. Biz de halka rağmen olmaz. Halkla beraber olur. Vatandaşla anlaşarak olur. Fakat kentsel dönüşümde istemede de vermede de adaletli olacağız. Şimdi size gelip ‘İdris Güllüce, bir bakan, filanca, yer kapatmış’ derler. İftirayla, yalanla insanların aklını çelerler. Tek silahları ve beyinler iftira olanlara karşı bizi korumak zorundasınız.  Hemen gelip başkanla konuşun” dedi.

TEBRİK ETTİ
Kemalpaşa’daki çalışmalarla ilgili olarak duygularını da dile getiren Bakan Güllüce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye başkanımızı ve milletvekillerimizi tebrik ediyoruz. İnşallah gelecekte, çınar ağaçlarının olduğu güzel bir meydanda, ecdadımızın ruhunun olduğu bir yerde otururuz. Bakan olup olmamak da önemli değil, yeter ki bu düşüncelerimiz gerçekleşsin. Hatice Ablamızın anahtarını aldığı; Mustafa Amcanın sağlıklı bir binada oturduğu günleri görmek nasip olsun” dedi.

İYİ Kİ VARSINIZ
Protokol töreninde konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğur0lu, kentsel dönüşümle ilgili Bakan Güllüce’nin verdiği sözü hatırlatarak, “Geçen seneki mitingde bizlere ‘kentsel dönüşümse kentsel dönüşüm, TOKİ ise TOKİ, 100 binlik plansa 100 binlik plan’ diyen ve bir sene sonra verdiği sözleri yerine getiren Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Önce Allaha, sonra da bakanımıza güvendik” diye konuştu.

Başkan Uğurlu, “Kemalpaşa’nın gelişim potansiyeli, İzmir’deki hiçbir ilçede yok. Yeni ulaşım yollarlı tamamlandığı zaman 15 dakika içinde kentin keşmekeşinden çıkıp, zeytin ve kiraz ağaçlarının yanına gelebileceksiniz. Bu kadar kısa sürede gidebileceğiniz tek yer Kemalpaşa’dır. Çocuklarımızın yeşil alanlarda oyun oynadığı; yaşlı ve gençlerin huzurla gezdiği, yaranları huzurla bakabilen bir Kemalpaşa düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.

Başkan Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi hep şunu söyledik: ‘Bizn kaybedeceksek ama Türkiye kazanacaksa, biz kaybetmeye razıyız. Bu süreçte Kemalpaşa kazanacaksa ve biz kaybedeceksek biz kaybetmeye de razıyız. Yeter ki yarınları kazanalım. Bu nokta en büyük gücümüz halkımız olacaktır.”

PROTOKOL İMZALANDI
Yapılan konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu tarafından imzalanan protokolle, kentsel dönüşümle ilgili yetki belediyeye devrolundu. Bakan Güllüce, daha sonra hem ilçe de hem de Kemalpaşa Belediyesi’ne gelerek incelemelerde bulundu.

NE OLACAK?
Kentsel dönüşüm için iki mahallede ilk etapta 2 bin 500 binanın yıkılması bekleniyor. Yapılacak yeni konutların 5-6 kattan oluşması planlanırken; yaklaşık 13 bin kişinin bu değişimden faydalanması öngörülüyor.